Какво е нужно, за да започнеш

Производството на бира в домашни условия с продукти на „Направи си бира“ ООД е лесно и достъпно. Можете да разгледате как се прави стъпка по стъпка, описано по дни и представено със снимки в предишния ни блог пост.

Какво е необходимо, за да започнете?

  1. За да започнете, вие необходимо първоначално оборудване. То се закупува еднократно и ще можете да го ползвате с години. Ние сме подбрали най-качествените материали в нашия Стартов Пакет – всичко е произведено в Англия и Франция (няма нищо внесено от друг континент).
  2. Необходимите съставки за производство на бира са на тази страница с продукти. В момента можете да избирате между 4 вида бира. Кутията съдържа малцов екстракт и дрожди (бирена мая). Една доза е достатъчна за 45 халби бира. Трябва да добавите само захар и вода.
  3. Подобрител за бира – не е задължителен, но при желание, можете да го използвате вместо обикновена захар при първоначалната ферментация. Разликата между подобрителя за бира и обикновена бяла захар е вкуса, който придава на бирата.
  4. Бирени добавки се използват основно през лятото, ако нямате голям хладилник, който да подебере ферментационния съд. През студените месеци, просто трябва да оставите ферментационния съд в хладно помещение (или хладилник) на температура под 5 градуса, но без опасност от замръзване.
  5. Кампден таблетки се използват за пречистване на водата от хлор и възможни бактерии. Ако разполагате с филтрирана или изворна вода, не са ви необходими.

Основни стъпки

Бирата изисква първа и втора ферментация.

При първата смесвате малцов екстракт със захар (или подобрител за бира), вода и дрожди.

Втората ферментация става в бутилките, за да се газира течността. За целта добавяте 3гр захар във бутилка от 500мл. Можете да използвате обикновена бяла захар или нерафинирана такава (вкусът е по-приятен с нерафинирана захар).

Можете да бутилирате в обикновени стъклени бутилки от магазина, стига да са добре измити и стерилизирани. Стерилизатор има в първоначалното оборудване, което си закупувате от нас. Вместо бутилки можете да ползвате бидон с канелка, но заема много повече място, докато бутилките могат да се сложат в хладилник преди консумация. Ако решите да ползвате стъклени бирени бутилки, ще ви трябват затварачка и капачки, ако нямате такива.

На кратко

За да започнете са ви необходими оборудване и съставки от точка 1 и 2 по-горе.
Останалите компоненти са опционални.

Ако имате въпроси, посетете страницата ни във Фейсбук или ни пишете. Ние сме на ваше разположение!