Есенно вдъхновение за домашния пивовар

Posted by Екипът на Направи си бира / No comments

25.09.2019

Posted in Домашна Жива Бира

Есенно вдъхновение за домашния пивовар - съвети от пивовара на Направи си бира ООД

Лятото отстъпти място на есента, а с нея в работилницата ни вече се носят ароматите на кафе, шоколад, портокал, канела и още нещо. Нямаме търпение новите варки да станат готови за опитване.

Сигурни сме, че и вие сте също толкова ентусиазирани да творите своите NEIPA, портър, тъмни ейлове, бок и разни пшенични отвари. Ето и някои идеи от нас…

Октоберфест

Октомври е буквално зад ъгъла, но все още имаш време да подготвиш своята домашна варка, за да отпразнуваш есента със семейство и приятели. Нашата рецепта Proper Pilsen е идеална за случая – малко по-силно охмелена от традиционната рецепта, с добре изразен вкус, ще те плени с аромати на прясно окосена трева, бяло грозде и лимон. Ако пък искаш нещо по-меко и с плътно тяло, с характерни карамфилови и бананови нотки, то Henry’s Weizen е твоята бира!

Опушени бири

Малцовите нотки на Rauchbier стила са сред фаворите за онези все по-дълги и хладни есенни вечери. При нас ще откриеш два много приятни опушени малца – ечемичен и пшеничен, които да използваш както за плътност, така и за постигането на онзи специфичен аромат.

Тиквен пай

Pumpkin ales са сравнително нов стил, който много бързо стана фаворит както на пивоварите, така и на крафт любителите. Този специфичен американски стил обикновено се прави, като се добавя тиквено пюре директно към варката. Понякога за да стане още по-интересно пивото, се подправя с типичните за тиквения пай канела или джинджифил.

Тъмно пиво

Безспорно щом времето навън започне да слиза под 20-тото число на термометъра, започва да ни се пие все по-тъмно пиво. За тъмни стилове с леко бисквитен и препечен аромат препоръчваме Карамелените малцове от 150 до 600, а за портър и стаут с ясно изразени нотки на шоколад или кафе – Черен малц или Тъмен Шоколад.