Вдъхновяващи пивовари

Интервю с пивовара от Бири “На Инат”

Posted by Екипът на Направи си бира / No comments

23.02.2021

Posted in All, Вдъхновяващи пивовари

Първата българска крафт бира, изцяло направена с малца на Viking Malt, е вече реалност. Ние сме особено горди от факта, че от посетител в класната ни стая, лицето зад новия български лейбъл Бири “На Инат” се превърна в наш приятел.

“На Инат” започва смело и вади две варки почти едновременно. Първата носи закачливото наименование Male Ale, която е лек и добре балансиран светъл ейл със слаба горчивина и лек хмелен аромат. Типичната английска светла бира с малцово тяло, с която бихме си утолявали жаждата както в парка в горещ ден, така и в Лондонки някой пъб в дъждовен есенен следобед. Не претендира да е от модерните горчиви бири, но пък спокойно може да се пие в компания от две или три… или повече.

Нека разберем какво вдъхновява домашния пивовар Павел Чанов да превърне хобито си в по-мащабен проект…

Мъжки ейл или традиционен светъл ейл - новата българска крафт бира

Кога се запали по крафт бирата?

Мисля, че преоткрих бирата по време на едно пътуване до Брюксел. До този момент не бях обръщал сериозно внимание на по-различните бири. След това вече беше въпрос на любопитство и търсене.

От колко време си домашен пивовар?

Винаги ми е било интересно дали мога да варя бира вкъщи. През 2017 година получих като подарък кит за варене на бира с екстракт. След около стотина прекрасни литра преминах към all-grain варки. Редувах рецепти от форуми и други източници със свои собствени.

Как дойде идеята да създадеш твой бирен лейбъл?

След поредица от варки с малц, използвайки тенджери и кофи, се зачудих какво би било да мога да продавам бирата си. Започнах да правя сметки колко бира мога да произвеждам със 70-литровия си Brewster Beacon, ако правя по 2 варки на ден, 6 дни в седмицата.

За мое огромно съжаление, обаче, легалното производство не е никак лесно и изисква много повече от ентусиазъм и инат. Късметът ми се усмихна, когато се оказа, че мой приятел се е нагърбил със задачата именно да си отвори микро пивоварна и то точно в София, където живея. Sofia Electric Brewing ми подадоха ръка и заедно с Направи си бира реализирах мечтата си за собствен лейбъл. А името “На инат” си дойде само.

Кои са любимите ти стилове бира?

Фен съм на класическите стилове – пейл ейл, портър, пилзнер, IPA с типичните за тях вкусови характеристики. Вярвам, че първо трябва да се постигне съвършенство там преди да се направи нещо по-специфично. Затова и при мъжкия ейл търсих балансиран малцов вкус, а не силно охмелена и ясно изразена плодова бира.

Що за бира е Male Ale?

Надявам се в Male Ale феновете на бирата да открият приятно и лесно за пиене пиво. Целта ми беше да се постигне ненатрапчив вкус, който да се хареса на по-широка аудитория. Този ейл може да се комбинира с различни ястия без вкусът му да доминира над маринатата на опушените ребра или дресинга в салатата да речем. Обратното също е в сила.

Какво още да очакваме от На Инат?

За момента мога да разкрия, че е готов класически портър Against all odds със 7.5% алкохолно съдържание. В не толкова далечните ми планове присъстват пилзнер и IPA. Те, обаче, ще са специални и смея да твърдя уникални за сцената на българската крафт бира!

Male Ale в кенче

Когато ни посети в Стара Загора, за да ни остави кашонче от първата си професионална варка, Павел Чанов гостува и на приятелите ни от Колобри на бирата. Ето какво заснеха те заедно:

Ние желаем много успех на новиде варки под логото Бири “На Инат”.

А вие можете да откриете кенчетата в:

  • София, кв. Бели брези – Супермаркет КАЛИН и в магазина на ъгъла на ул. Дойран и бул. Гоце Делчев.