Какво всъщност е ИПА и какво трябва да знаем за него

Posted by Екипът на Направи си бира / No comments

14.10.2020

Posted in All

Какво всъщност е ИПА и какво трябва да знаете за него - различни стилове ИПА бира

Сигурно един от най-популярните стилове бира е ИПА (Индийски Светъл Ейл), но също така ИПА е и един от най-широко използваните термини. Определено слагаме този етикет на богато охмелени бири, но в днешно време ИПА идват в почти всички цветове на дъгата и с повече вкусове от павилион на сладоледите Рафи.

Повечето от нас са чували легендата как е произлязал стилът от необходимостта английското пиво да издържа на 6-месечен воаяж с кораб до офицерите в Индия. Няма да задълбаваме до колко това е вярно, но е факт, че хмелът е естествен консервант. Говори се, че първите ИПА са се появили в Англия през 18-ти век като по-светла и освежаваща версия на класическия тъмен ейл с карамелен вкус. Хмелът тогава в действителност се е използвал повече заради консервиращите си качества, отколкото вкусовите. В континентална Европа обаче се налагат лагер бирите, докато чак през 70-те години на миналия век ИПА започва да набира популярност в Щатите. Anchor Brewing’s правят техния Liberty Ale и подготвят пътя за веролюцията на хмела.

Въпреки че днес е трудно да дадем единна дефиниция на ИПА, решихме да ви помогнем да се ориентирате в морето от хмелове, пардон, вкусове, като опишем няколко основни подвида, които ще ни видите често не само да отпиваме, но и да варим.

West Coast IPA

Когато през 80-те и 90-те години на миналия век пивоварите в Америка започват да експериментират с вкусове, решават да ползват местни сортове хмел. Вдигат алкохолното съдържание на пивото, изсветляват цвета и заменят традиционните хмелове с флорални аромати с по-модерни и секси сортове. Получава се добре познатата в днешно бира със сълна горчивина, тъй като щедра доза хмел влиза още в началото на варането. Разбира се, усеща се и цяла палитра от вкусове отвъд IBU скалата.

Опитай M44 US West Coast дрожди, Пейл Ейл малц и хмелове Columbus, Centenial, Citra и Simcoe.

West Coast IPA - една по-светла и по традиция добре охмелена бира с висока горчивост
West Coast IPA – една по-светла и по традиция добре охмелена бира с висока горчивост

Imperial / Double IPA

Скоро след като West Coast IPA набира скорост, пивоварите масово започват да експериментират с хмел. Може да срещнете бири със стотици единици по IBU, но хмелът вече започва да се добавя като сухо охмеляване в края на ферментацията, а някои дори го слагат във водата още преди самото варене. За да се балансира всичкият този хмел, се вдига и алкохолния процент от 6% ABV до 7, 8, а понякога дори 10%.

Двойният ИПА е като обикновения ИПА, но всичко му е в повече – от алкохола до хмела.

Опитай M42 New World Strong Ale дрожди, Пейл Ейл и Декстрин малц и хмелове Citra и Amarillo.

Session IPA

Още една легенда ни връща в Англия в дните на Първата Световна Война, когато на оръжейните работниците им е било позволено да пият алкохол по време на две „сесии“ от по 4-ри часа през работния ден. От там е дошла нуждата да се приготвя по-лека бира от обичайните портер и стаут, за да могат все пак работниците да вършат и някаква работа. Интересен е фактът, че този закон остава в сила до 1988 г.

Някъде около 2010 този стил отново бива събуден, предоставяйки алтернатива на другите силно алкохолни бири. Най-общо можем да кажем, че Session IPA се отличава с нисък алкохолен процент – между 3 и 4% ABV, и силно доминантен хмелен профил, които ни дават една приятна и лека за пиене, но много освежаваща бира.

Опитай M44 US West Coast дрожди, Пейл Ейл и Виена малц и хмелове Citra и Azacca.

Hazy IPA - мека, негорчива бира с цитрусови плодови нотнки
Hazy IPA – мека, негорчива бира с цитрусови плодови нотнки

Hazy Juicy IPA

Американската пивоварна The Alchemist още през 2003 създава „Heady Topper“, която се счита за оригиналната и най-емблематична Hazy Juicy IPA. Интересното, че тази бира с много висок IBU всъщност е всичко друго освен горчива!

Хмелът се добавя много късно при варенето и често дори след като същинското варене е приключило. Сухото охмеляване се случва необичайно рано по време на самата ферментацията, когато дрождите са все още активни, а това допринася за специфично въздействие мужде хмела и дрождите по начин, който отдава много силен плодово-цитрусов характер. Този процес води до, както се сещате, бира с много плътно, мъгливо на цвят тяло.

Опитай NEIPA дрожди, Пилзен Zero, Пшеничен и Овесен малц и хмелове Amarillo, Williamette, Centennial и Citra.

Както виждате крафт пивоварът има силата да изрови забравена рецепта за ейл от преди 200 години и да я превърне в канава за експерименти с модерни сортове хмел и да създаде модерна експлозия от вкусове. Надяваме се, че с този кратък списък сме ви вдъхновили да дегустирате и сварите нови варки в някой от тези модерни вариации на Индиийския Светъл Ейл.