Какво е нужно, за да започнеш

Posted by Екипът на Направи си бира / No comments

26.02.2015

Posted in Домашна Жива Бира

Домашно приготвена жива бира от охмелен малцов екстракт

Производството на бира в домашни условия със стартов пакет на „Направи си бира“ ООД е лесно и достъпно.

Какво е необходимо, за да започнете?

  1. За да започнете, вие необходимо първоначално оборудване. То се закупува еднократно и ще можете да го ползвате с години. Ние сме подбрали най-качествените материали в нашия Стартов Пакет – всичко е произведено в Англия и Франция (няма нищо внесено от друг континент).
  2. Необходимите съставки за производство на бира са на тази страница с продукти. В момента можете да избирате между 4 вида бира. Кутията съдържа малцов екстракт и дрожди (бирена мая). Една доза е достатъчна за 45 халби бира. Трябва да добавите само захар и вода.
  3. Захар за ферментация – декскрозен монохидрат се препоръчва да се използва при ферментация, тъй като за разлика от обикновената бяла захар ферментира изцяло и не оставя сладък вкус в бирата.
  4. Бирени добавки се използват основно през лятото, ако нямате голям хладилник, който да подебере ферментационния съд. През студените месеци, просто трябва да оставите ферментационния съд в хладно помещение (или хладилник) на температура под 5 градуса, но без опасност от замръзване.
  5. Кампден таблетки се използват за пречистване на водата от хлор и възможни бактерии. Ако разполагате с филтрирана или изворна вода, не са ви необходими.

Основни стъпки

Бирената мъст преминава през първична и вторична ферментация.

При първичната смесвате малцов екстракт созахарител, вода и дрожди.

Вторичната ферментация се случва в бутилките, за да се газира течността. За целта добавяте приблизително 3 гр захар в бутилка от 500 мл. Ние не препоръчваме обикновена бяла захар, защото оставя послевкус и не ферментира изцяло. За газировката на бирата препоръчваме фруктоза или кафява захар, имайки предвид че тъмната тръстикова захар се отразява на вкуса и е подходяща за тъмни бири с определен карамелен профил.

Можете да бутилирате в обикновени стъклени бутилки от магазина, стига да са добре измити и стерилизирани. Стерилизатор има в първоначалното оборудване, което си закупувате от нас. В него сме включили и два кашона с PVC бутилки за еднократна употреба, Ако имате колекция от стъклени бирени бутилки, те разбира се са най-подходящи и ще ви трябват затварачка и капачки, ако нямате такива.

На кратко

За да започнете са ви необходими оборудване и съставки от точка 1 и 2 по-горе.
Останалите компоненти са опционални.

Ако имате въпроси, посетете страницата ни във Фейсбук или ни пишете. Ние сме на ваше разположение!

Вашият коментар