Как да използваме Кампден таблетките

Posted by Екипът на Направи си бира / No comments

02.10.2018

Posted in Съвети от пивовара

В разгара на сезона за правене на вино и бира, нека си поговорим за Кампден таблетките

Ето какво разказва нашият пивовар Робърт Хенри…

Често използвани при направата на вино и бира,

Кампден таблетките съдържат натриев или калиев метабисулфит и отделят серен диоксид, когато влезнат в контакт с течност. Този газ е ефективен дезинфекционен агент, обикновено използван за стабилизиране на сурови плодове, сокове или за санитаризиране на ферментатори и бъчви.

Ето три начина да използвате Кампден таблетки в домашното пивоварство:

  • За дезинфекция на оборудването – натрошете 16 кампден таблетки в 5 литра вода за дезинфекция на съдовете за варене или ферментация. Просто изсипете няколко сантиметра от разтвора за дезинфекция в съда, запечатайте го и оставете газовия серен диоксид да напълни съда за около 20 или 30 минути и да го дезинфекцира. Можете да поставите и инструментите си във ферментатора. Изхвърлете разтвора, оставете вашето оборудване да изсъхне на въздух и продължете с процеса на работа.
  • За отстраняване на хлора от водата – хлорът, основен компонент на белината, е често срещан източник на неприятни вкусове в домашната бира. Той допринася за образуването на хлорофеноли, който е възможно да придаде неприятен медицински привкус на бира ви. В някои общини се използва хлор за пречистване на водата, за да се направи безопасна за пиене, а други използват хлорамин. Докато хлорът лесно може да се извари от водата, хлораминът е по-трудно да се отстрани. И в двата случая добавянето на кампден таблетка на всеки 23-25 литра вода ще разгради хлора в хлорид, сулфат и амоняк, като всички те се отразяват добре на бирата в малки количества. Няколко минути е всичко, което ви е необходимо.
  • За направата на вино – основната причина, поради която кампдън таблетките се използват при виното, е за да го предпазят от разваляне след бутилирането му. С добавянето им при бутилиране, бихте могли буквално да елиминирате всякакъв шанс вашето вино да стане жертва на мухъл, бактерии и други подобни врагове. Също така се използват рутинно за стерилизиране на гроздовия сок преди ферментация. Добавят се 24 часа преди винените дрожди, за да започнете ферментацията си без нежелани микроорганизми и бактерии.

Пожелавам ви успешен винен и бирен сезон тази година и ще се радвам да ни изпратите снимки на своето готово пиво.

Робърт Хенри
Майстор пивовар в Направи си бира

Вашият коментар