Колко време издържа домашната бира?

Posted by Екипът на Направи си бира / No comments

10.05.2017

Posted in Съвети от пивовара

Домашна жива бира - кашон с бутилки

Нашият пивовар Робърт Хенри отговаря на въпроса…

Колко време издържа домашно направената бира зависи от няколко фактора: алкохолното съдържание, условията на съхранение и дали бирата е била бутилирана с добра санитаризация.

Това, което повечето от нас наистина искат да знаят, е дали бирата е все още добра за консумация? Безопасно ли е да се пие? Може ли домашната бира да се съхранява в бутилка и колко дълго?

Един забравен кашон с бира в гаража ме подсети да ви разкажа за това.

Краткият отговор на въпроса е – зависи. Повечето комерсиални бири имат срок на годност 3 месеца от датата на бутилиране. Някои бири отлежават по-добре от други. При всички положения по-стара бутилирана бира е безопасна за консумация, дори и вкуса да се е променил. Бирата ще се запази, но понякога може да загуби от вкусовите си качества.

В такъв случай колко дълго можем да държим домашната бира?

За да ви насоча колко време да отлежавате направената от вас бира, ако изобщо е нужно тя да отлежава, ето някои добри практики…

  • След като веднъж бутилките са постояли на стайна температура (от англ. conditioned) няколко седмици, повечето домашни ейлове могат да се пият в продължение на няколко месеца. Казвам това, но определени стилове все още имат приятен вкус дори след 6 месеца или по-дълго. Лагерите обикновенно трябва да отлежат няколко седмици до месец или два, преди да могат да се консумират.
  • По-силно охмелени бири се пият рано – няма нужда да отлежават! Правилото е, че не държим светлите и индийски ейлове дълго, за да можем да се насладим на свежите им хмелени вкусове и аромати, докато са най-силни. Тази свежест не трае много дълго.
    Виж хмел Сомет
  • Когато оставяме домашната бира да отлежава за по-дълго, много е важно поддържането на постоянна температура и избягването на UV лъчи. Пряката слънчева светлина се отразява на хмела и образува неприятна миризма. Най-добре е бутилките да се поставят в затворен кашон на пода на мазето, за да съхранят бирата за по-дълго.
    Виж PVC бутилкиЗатварачка за стъклени бутилкиКапачки за стъклени бутилки

Колко беше най-дългия период, за който вие оставихте домашната ви бира да отлежи? Какъв беше вкусът й?

Вашият коментар