Нека си поговорим за бира :)

Posted by Екипът на Направи си бира / No comments

30.11.2016

Posted in Домашна Жива Бира

Жива бира направена вкъщи

Благодарим на всички, които ни посетиха на фестивал Хляб и Вино миналата неделя. Организацията на Парк Хотел Стара Загора беше прекрасна, а ние имахме удоволствието да се запознаем с толкова много ценители на вкусната бира в нашия град.

Вярваме, че заедно можем да направим това изкуство достъпно за повече хора.

Какво е крафт бира?

Крафт бирата е произведена в малки дози от независими пивоварни – микропивоварни или дори нанопивоварни. Майсторите използват различни видове зърно и сортове хмел и постоянно работят за подобряването на рецептите си. Крафт бирата е истинско изкуство и това се усеща в богатия и разнообразен вкус.

Съществуват много стилове бира и е възможно един производител да ви предложи пиво, първоначално произлязло от Америка, Германия, Белгия, Чехия, Англия или дори да е по уникална сезонна рецепта, създадена от майстора в конкретната пивоварна.

Защо е жива бирата?

Понятието „жива бира“ се налага все повече у нас и това съвсем не е случайно. Ние с радост откриваме, че нови заведения, пъбове и микропивоварни се появяват из цялата страна. Живата бира се нарича именно така, заради дрождите в нея, които са живи и я поддържат, както и доразвиват вкуса й в бутилката. Дрождите не са филтрирани и премахнати от течността, не са химически или термично обработени.

За съжаление в бирата от големи заводи често има много неприятни химикали, изкуствени добавки, оцветители и овкусители. Целта е да се намалят разходите за производството и бирата да е готова да достигне крайния клиент възможно най-бързо. А всичко това се отразява на вкуса и качеството й.

Полезна ли е живата бира?

Специалисти смятат, че живата бира е по-полезна дори от червеното вино! Ние прочетохме много различни проучвания* по въпроса и събрахме на едно място някои интересни факти. Разбира се, препоръчваме умерената консумация на жива бира, защото:

  • Бирените дрожди са полезни за имунната система
  • Чаша жива бира има повече хранителни вещества от чаша вино
  • Крафт бирата съдържа разтворими фибри, набор от витамини (особено фолиева киселина) и антиоксиданти
  • Богата е на силиций, който увеличава минералното съдържание в костите и съответно намалява риска от остеопороза

Вече и вие можете

Ние създадохме Направи си бира с ясна концепция – да направим качествената жива бира лесна и достъпна за обикновения човек!

Не са нужни сложни познания, скъпо оборудване, голяма инвестиция, пространство или много свободно време.

Можете да си правите бира у дома в малки дози от по 23 литра. Ако се съхранява на хладно и тъмно място, в добре затворени бутилки, бирата може да отлежава и по 5-6 месеца, докато вкусът й се обогатява.

Разгледайте нашия онлайн магазин или ни посетите на място в работилницата ни в Стара Загора. Веднъж месечно организираме и класове, в които Робърт Хенри – майстор пивовар от Англия, показва нагледно стъпка по стъпка как и вие да си правите бира.

Вашият коментар