Необходимо оборудване за варене на бира

Posted by Екипът на Направи си бира / No comments

20.03.2019

Posted in Домашна Жива Бира

Пивоварна система Брюстър Бийкън, крафт бира у дома - Направи си бира ООД

Искаш ли да стигнеш следващото ниво в домашното пивоварство? А може би вече си направил първите си опити с варенето на бира? Чудесно! Нека преговорим основните компоненти оборудване, които може да ти потрябват…

Озахаряване и варене
Няма защо да го увъртаме – най-добрият начин според нас е да използваш пивоварна система Brewster Beacon. Именно затова и ние използваме същата система, когато разработваме рецептите си, както и за уроците по пивоварство. Пивоварната система улеснява процесите по озахаряване, прецеждане и варене и позволява да се управлява както ръчно, така и да се програмират до 9 стъпки на 9 отделни рецепти за бира.

Пълен комплект пивоварна система Брюстър Бийкън, Brewster Beacon - Направи си бира ООД
Пълен комплект пивоварна система Брюстър Бийкън, Brewster Beacon – Направи си бира ООД

Брюстър Бийкън издание 2018 е най-новата налична на пазара BIAB пивоварна система от този клас. Към нея предлагаме серпентина за охлаждане на бирената мъст и комплект тръби и фитинги, така че не е нужно да търсиш нищо друго. Можеш да разопаковаш оборудването и да започнеш да вариш бира веднага, разбира се, след едно добро почистване (пасивиране). А ако закупиш всичко заедно в комплект за 1050 лв., получаваш цедката за хмел подарък от нас (спестяваш 49 лв.).

Предлагаме също така и 35 литров турбо бойлер (360 лв.), който е изклъчително удобство за поддържането температурата на водата, необходима за изплакване на зърното. Ние установихме, че е голямо предимсто да го имаме под ръка, когато водата спре при авария по средата на нашия brew day.

Варене на бира у дома – снимка от работилницата на Направи си бира ООД

Ако все още не си убеден, че искаш да инвестираш в домашна пивоварна система, но въпреки всичко искаш да си свариш бира, можеш да използваш голяма тенджера (35-40 литра). Препоръчваме муселинова торба за озахаряване (25 лв.), в която да накиснеш и изплакнеш малца. Тя спомага да се избегнат големите утайки в пивната мъст. За охмеляването при самото варене е удобно да имаш т.н. чорапче за хмел (8 лв.), отново за да нямаш хмелена утайка, която да филтрираш. Серпентината за охлаждане и тук е ценен инструмент, за да не пълниш вана с лед. Бързото охлаждане на пивната мъст е особено важно, за да се избегне инфекция.

Ферментация на бира у дома – снимка от работилницата на Направи си бира ООД

Ферментация
Предполагаме, че вече си запознат с тази стъпка. При всички положения ти е необходим комплект за ферментация (85 лв.). В него ще намериш ферментационен съд с въздушна пробка, хидромер за замерване на началната и крайна плътност (по които се изчислява полученият алкохолен процент), термометър, бъркалка, сифон за източване при бутилирането, препарат за стерилизация и 2 кашона с общо 48 ПВЦ бутилки.

Ако възнамеряваш да правиш сухо охмеляване, тогава ще ти е нужен втори ферментационен съд (25 лв.), за да отделиш пивото от бирените дрожди и утайката.

Бутилиране
Подготвили сме ПВЦ бутилки за еднократна употреба, както и класиката за всеки домашен пивовар – кафеви стъклени бутилки със суинг-топ капачки. Ако ще ползваш твоя колекция от стъклени бутилки, не забравяй да ги почистиш много добре от всякакви остатъци вътре. За тях имаме затварачка за бутилки и капачки, които работят със всички стандартни шишета с 26 мм търло. Отново напомняме, бутилките трябва да са стерилни, преди да ги напълниш с бира, дори и да са чисто нови!

А ако искаш да впечатлиш гостите си с домашната си пивоварна, тогава разгледай нашите кегератори за бира с кула от 2 или 3 крана.

Ние сме на разположение
Ако имаш някакви въпроси, сме на среща – както по имейл, така и във фейсбук. От сайта ни също можеш да следиш за следващите дати за уроците по пивоварство.

Приятно варене!