fbpx

Рецепти за домашна медовина

Posted by Екипът на Направи си бира / No comments

27.10.2021

Posted in Рецепти и коктейли с бира

Рецепти за домашна медовина - Блогът на Направи си бира ООД

Медовина или „медено вино“ е алкохолна напитка, получена чрез ферментация на мед. Това е една от най-древните алкохолни напитки, правени някога, тъй като се е консумирала още преди 4000 години. Интересното е, че медовината е срещана в древни култури по целия света, включително тези в Азия, Европа и Африка.

Макар и подобна на бира, вино и сайдер, медовината заема отделна категория, тъй като основната й ферментираща захар е медът.

Всичко, от което се нуждаете, за да направите чиста медовина, е: мед, вода и дрожди. Можете да включите и други съставки като плодове, билки, подправки, дори хмел или цветя. В днешно време има обособени различни стилове медовина, които се отличават по вкус, цвят, състав и алкохолен процент.

Алкохолното съдържание на медовината варира, но обикновено е между 5 и 20%. Вкусовият профил също е различен и може да бъде от много сладък до много сух. А самата напитка се предлага както пенлива, така и негазирана.

Полезна ли е медовината?

В древните култури медовината се свързва с добро здраве и жизненост. В гръцката митология често е наричана „питието на боговете“ и се твърди, че е била давана на воини след битка, за по-бързо заздравяване на раните.

Днес мнозина все още вярват, че консумацията на медовина е от полза за здравето и че напитката има лечебни свойства, въпреки че няма конкретни научни доказателства за това. Повечето полезни качества се свързват с меда, от който е направена, и пробиотичното й съдържание, получено в резултат на ферментацията.

Пробиотиците са живи микроорганизми, които, когато се консумират в достатъчни количества, могат да окажат положително въздействие върху имунитета на човек и качеството на чревната флора. Разбира се, ако напитката е с високо съдържание на алкохол, то това ще неутрализира възможните ползи от нея.

С какво трябва да внимаваме, когато пием медовина

Към медовината трябва да се отнасяме с респект. Също както всяка друга алкохолна напитка, така и тя трябва да се консумира с внимание. Само за сравнение, гроздовото вино обикновено има 12-14% алкохолно съдържание, а медовината може да достигне до 20%.

Чистата медовина е висококалорична безглутенова напитка, освен ако не се сложат определени зърнени добавки по време на процеса на ферментация, които да добавят глутен.

Медовината би могла да причини алергична реакция при хора с алергия или непоносимост към мед и алкохол. Макар и рядко, но съществува вероятност за анафилактична реакция. Ако някога сте имали сериозна реакция към мед или пчелен прашец, е добра идея да избягвате да пиете медовина. В останалите случаи, просто се наслаждавайте на тази напитка в модерация.

Домашни рецепти за медовина

Ако разполагате с известно количество мед, значи сте готови да се насладите на тази така приятна напитка. Добавянето на плодове може да ви даде по-сладък или по-сух вкус, в зависимост от използваното количество мед. Видът на дрожди също играе роля, затова ви предлагаме две рецепти, които лесно да опитате в домашни условия. Без значение дали слагате добавки или не, можете да опитвате вашата собствена медовина само след седмица, ако поддържате много топла среда, или след 6-8 седмици, ако ферментирате в по-студена стая.

Ирландска медовина

За тази рецепта ползваме Bulldog дрожди с нутриенти. По традиция домашните пивовари в Ирландия са ферментирали мед, използвайки различни комбинации от дрожди и хранителни вещества за тях. Този щам дрожди и нутриенти са разработени от Bulldog в идеалната комбинация за домашна медовина.

Необходимо оборудване:

Съставки:

Инструкци:

 1. Ако дрождите ви са съхранявани в хладилник, ги извадете, за да се стоплят на стайна температура.
 2. Почиститете и стерилизирайте оборудването според инструкцията на препарата, който ползвате.
 3. Смесете 20 л чиста и леко затоплена вода с количеството мед в съда за ферментация и разбъркайте добре. Замерете (със стерилен термометър), за да се уверите, че температурата не надвишава 30 °C.
 4. Загребете 50-100 мл от течността със стерилна мензура и сипете в колбата на хидромера. Запишете си стойността, за да изчислите разликата, когато ферментацията е приключила. Не връщайте течността в съда за ферментация.
 5. Няма нужда да правите стартер за дрождите. Просто отворете пакетчето и поръсете сухата мая и нутриенти равномерно върху повърхността на сладкия сироп.
 6. Запечатайте капака и поставете водния клапан с малко количество вода до указаното ниво. Оставете ферментатора на топло – между 20 и 30 °C. Ферментацията трябва да приключи до 7 дни.
 7. Можете да бутилирате в стерилни бутилки, в които ако желаете да предизвикате вторична ферментация с малко количество мед за газировка.
 8. Съхранявайте на тъмно и хладно (след като вторичната ферментация и приключила, ако правите такава) от 3 до 6 месеца.

Суха медовина от диви цветя

За втората ни рецепта са нужни Mangrove Jack’s дрожди за медовина – щам, отделящ освежаващи флорални естери, особено когато ферментира на хладно. Тази мая има висока алкохолна толерантност и ферментира добре в широк температурен диапазон.

Необходимо оборудване:

Съставки:

Инструкци:

 1. Ако дрождите ви са съхранявани в хладилник, ги извадете, за да се стоплят на стайна температура.
 2. Почиститете и стерилизирайте оборудването според инструкцията на препарата, който ползвате.
 3. В стерилна чаша пригответе около 100 мл нехлорирана вода с температура 30-40 °C.
 4. Поръсете сухата мая равномерно над водата, като се опитвате да избегнете големи сухи бучки, след което я оставете да престои 15 минути, леко покрита с алуминиево фолио или чиста восъчна кърпа (за да избегнете попадането на чужди тела и диви дрожди в сместа), след което разбъркайте внимателно със стерилна бъркалка.
 5. Смесете 20 л чиста и вода с количеството мед в съда за ферментация и разбъркайте добре. Замерете (със стерилен термометър), за да се уверите, че температурата е в ниския диапазон за дрождите – около 16-18 °C.
 6. Загребете 50-100 мл от течността със стерилна мензура и сипете в колбата на хидромера. Запишете си стойността, за да изчислите разликата, когато ферментацията е приключила. Не връщайте течността в съда за ферментация.
 7. Заквасете сладката медена мъст със стартера за дрожди.
 8. Запечатайте капака и поставете водния клапан с малко количество вода до указаното ниво. Оставете ферментатора на постоянна температура – между 15 и 30 °C (за предпочитане в по-хладния температурен диапазон). Ферментацията трябва да приключи до няколко седмици.
 9. За да се уверите, че не протича ферментация, трябва да замерите с хидромер и да получите една и съща стойност в продължение на два последователни дни.
 10. Можете да бутилирате в стерилни бутилки, в които ако желаете да предизвикате вторична ферментация с малко количество мед за газировка.
 11. Съхранявайте на тъмно и хладно (след като вторичната ферментация и приключила, ако правите такава) от 3 до 6 месеца.

Image source: Unsplash and Pixabay