Твърде горещо ли е лятото за ферментация на бира?

Posted by Екипът на Направи си бира / No comments

19.07.2018

Posted in Съвети от пивовара

Ферментация на бира през лятото

Нашият пивовар Робърт Хенри отговаря на въпроса…

Най-после топлите дни започнаха. Надяваме се, че и вие се разхлаждате със собствено производство домашна бира. Но как можем да продължим да ферментараме пиво дори през горещите месеци?

Когато външната температура надмине диапазона, предпочитан от бирените дрожди, това поставя някои предизвикателства пред домашния пивовар. Това, че навън температурата е над 35 градуса на сянка, не означава, че трябва да чакаме есента, за да заложим следващата ферментация. Тук ще ви разкрия няколко лесни трика, за да поддържате хладилника си пълен с домашна бира.

Видове бирени дрожди

Преди да говорим за самата ферментация, добре е да споменем видовете бирени дрожди. Основно можем да ги разделим на дрожди с долна и такива с горна ферментация. Тези, които ферментират на дъното на бирената мъст, ни дават стилове като лагер и пилзнер. За да се получи пивото с тях обаче ни е нужна температура от 7-15°C и самата първична ферментация отнема поне 2-3 седмици, ако не и месеци при определени стилове бира.

Дрождите с горна ферментация се предпочитат от повечето домашни пивовари, защото си вършат работата при стайна температура от 17-27°C, а бирата е готова за 7 до 10 дни.

Как да поддържаме ферментацията в жегите

  1. Като начало подбери бира, която е подходяща за топлото време. При температура от 24-25°C повечето видове ейл ферментарит добре, също така ароматния Сейсон и бири с пшенично съдържание. Много пивовари препоръчват през лятото да се прави пиво с ниска първоначална плътност.
  2. Започни с по-ниска температура на бирената мъст. Ако през зимните месеци се стараем да заложим началната температура на течността около 25-26°C, преди да добавим дрождите, то през лятото можем да понижим до 18-19°C, тъй като самият процес на ферментация покачва температурата.
  3. Използвай вентилатор и мокра тениска. Един класически и много лесен метод да свалиш температурата с 10-тина градуса e да намокриш тениска и да „облечеш“ ферментационния съд с нея. Въздухът, който остава да циркулира между съда и тениската, не позволява на бирената мъст да прегрее. Ако това не е достатъчно, можеш да сложиш вентилатор, който да охлажда допълнително и просто да мокриш тениската веднъж на ден.
  4. Използвай бутилки с лед. Сложи съда за ферментация във вана и подреди около него замразени бутилки с вода без да се докосват до него, разбира се. Заменяй ги с нови на всеки 8-12 часа. Това би трябвало да свали температурата на бирената мъст с 10-15 градуса.

Какво се случва, когато бирата ферментира на висока температура

Ако претоплим прекалено много дрождите, те загиват. Ако все пак не успеем да ги унищожим и пивото ферментира при по-висока температура, това води до арома с повече естери, както и до развитието на алкохоли, които причиняват главоболие. Затова се препоръчва да се правят Белгийски стилове бира и особено Сейсон, тъй като при тях плодовите аромати обогатяват вкуса.

Трябва да знаете, че най-важна е температурата в самото начало на ферментацията, тъй като тогава дрождите развиват повечето аромати и вкусове, които усещаме в пивото в последствие.

Разбира се, ти можеш да откриеш и други начини, които да работят за теб. Аз се опитах да те насоча към няколко лесно постижими в домашни условия трикове, за които не ти е нужно допълнително оборудване.

Ще се радвам да споделиш в нашата фейсбук страница или на блога ни как се справяш с ферментацията вкъщи през лятото.

Робърт Хенри
Майстор пивовар в Направи си бира

Вашият коментар