10 съвета за устойчива домашна бира

Posted by Екипът на Направи си бира / No comments

13.06.2021

Posted in Домашна Жива Бира

Как да правим устойчива домашна бира - 10 съвета за лесно приложими зелени практики у дома

Светът на бирата се променя, защото все повече от участниците в създаването и консумацията й избират чисти съставки и нови методи за намаляване на вредните емисии и отпадъка от производството й.

Крафт пивоварни от цял свят се обединяват в създаването на нови добри практики, а все повече домашни пивовари започват да варят своя бира именно, за да минимизират вредите от масовото производство на пиво и за да са сигурни в качеството на любимата си напитка.

Намалена консумация на вода, оптимизиране на електроенегия, натурални добавки и витамини, използване на отработения малц са само част от стъпките, към които можем и ние домашните пивоварни да прибегнем, за да правим по-устойчива бира.

Тук сме подбрали 10 съвета, които да приложите, за да правите „по-зелена“ бира у дома.

Преминете към All Grain метода

Варене на бира по all grain метод - добри практики за устойчива домашна бира
Варене на бира по all grain метод

Въпреки че е очевидно, не можем да не споменем този метод като основно правило. Повечето домашни пивовари започват първите си стъпки с кит за бира от охмелен малцов екстракт заради удобството и лекотата, когато все още нямат опит. Нашият съвет е когато сте усвоили основите на ферментация, хигиена и контрол на температурата, да пристъпите към варене от малц, защото то ще ви даде много повече контрол върху съставките и ще намали значително процесите в предварителната обработка на пивната мъст.

Колкото по-голям е обема на варката, толкова повече спестявате. Ще са ви нужни почти същите ресурси като вода и електроенергия, време и усилия, за да си направите тройна варка с Brewster Beacon 70, колкото и стандартните 23 литра на по-малка система или чрез BIAB метода над котлона в кухнята.

Изолация на съда за варене

Изолационното яке не е просто красив аксесоар, тъй като с него значително намалявате консумацията на енергия особено през студените месеци. По-малко топлина изтича от стените на съда, следователно по-бързо се вдига температурата на водата и можем да ползваме бързовара на по-ниска мощност. По сходен начин стоят нещата и с изолацията на ферментатора, ако ползвате FermZilla с яке през зимата и можете да избегнете отопление на помещение само за ферментация.

Намаляване консумацията на вода

Едно от най-големите предизвикателства за домашния пивовар е редуциране на отпадъчната вода. Нашият съвет е когато използвате течаща от чешмата вода, за да охладите пивната мъст до температурата за заквасване, да си направите система от две серпентини. Първо, водата преминава през съд с лед, за да може да влиза в пивоварната система на много по-ниска температура. Така ще съкратите времето за охлаждане и намалите консумацията на вода. Второ, не изхвърляйте в канала горещата вода, която излиза от втората серпентина, а я съберете в голям леген или вана и я използвайте за измиване на оборудването, когато приключите.

Без охлаждане

А защо да не пропуснете стъпката по охлаждането напълно, за да спестите вода? Разбира се, този метод е доста рисков, защото както знаем, колкото повече време пивната мъст остане топла без да се закваси, толкова повече се увеличава вероятността да се инфектира. За целта трябва да разполагате с камера за контрол на температурата и готовата пивна мъст да се сложи вътре в подходящ ферментатор, докато не достигне температурата на заквасване.

Безвредно почистване

Всеки домашен пивовар знае, че ключът към успеха се крие в добрата хигиена. Колкото по-чисто оставяме оборудването до следващата му употреба, толкова по-лесно можем да го стерилизираме, когато ни е нужно. Ако сте сигурни, че оборудването ви е добре почистено предварително, можете да използвате безвреден препарат за стерилизация, който не изисква отмиване и не замърсява природата, когато се изпари или влезе в канализацията.

Не на пластмасовите бутилки

ПЕТ бутилките за удобни и леки, но са предназначени за еднократна употреба. Желателно е да се изхвърлят в подходящи контейнери, но дори и така рециклирането им не е сигурно. Ако ги използвате за отлежаване, започват да изпускат възглероден диоксид и намаляват трайността на пивото.

По-екологичната алтернатива са стъклените бутилки, които са почти вечни, ако се грижим добре за тях. Можете да си направите колекция от бутилки от магазина и да ги използвате многократно със стандартни капачки тип корона. А защо не и да слагате различен цвят капачки за всяка варка? Само се уверете, че ги съхранявате добре почистени след всяко изпразване.

Не на бутилките въобще

Използването на бутилки като цяло е трудоемък процес и изисква много вода и почистващи препарати. Те също произвеждат отпадък макар и рециклируем под формата на метални капачки за еднократна употреба, ако не използвате суинг-топ. Можете да се откажете от бутилките изцяло и да ги замените с корнелиус кегове. По този начин ще намалите отпадъците и улесните живота си значително! Кеговете могат да се ползват както за ферментация, така и за сервиране на бирата, премахвайки необходимостта от допълнително миене.

Нов живот за отработения малц

Домашен хляб с отработен бирен малц - съвети за устойчива домашна бира
Домашен хляб с малц

Ако сте се в пуснали във варенето на бира, вече сте забелязали, че след всяка варка ви остава едно солидно количество отработен малц. Малцът след майшуване все още е пълен с множество полезни съставки като фибри и протеини, които биват похабени, ако просто го изхвърлим с общия боклук. Ето няколко приложения на малца, останал от домашната ви варка:

  • Домашен хляб и сладки – смесвайки брашното с малц, можете да го обогатите с фибри и да направите чудесен хляб, сладки, браунита, солети или каквото още ви хрумне. Домашният кваз също обича малц.
  • Кучешки бисквитки – домашните любимци много се радват на специално опечени за тях лакомства
  • Храна за пасищни животни – добра практика на някои български пивоварни като Гларус Крафт Брюинг е да извозват отработения малц към ферми и така кравичките дават още по-хубаво мляко. Ако имате животни в двора на село или съседи, на които да подарявате малца, така ще сте сигурни, че не изхвърляте ценните му съставки.
  • Домашна козметика – добавете малко малц към домашния си сапун с бира и така ще се наслаждавате не само на богата пяна, но и на нежно ексфолииращо действие.
  • Компост – ако искате да затворите кръга напълно, сложете малца в компостер и така нищо полезно от него няма да се загуби. Когато новата почва е готова, ще наторите мезето за следващата си бира.

Ако нямате възможност да използвате малца веднага, го сложете във фризера още след майшуването.

Бирени дрожди

Повторното използване на дрожди е често срещана практика в големите пивоварни, като общото правило гласи, че могат да се ползват до 5-6 пъти, преди да загубят качествата си. Не е трудно да съберете и измиете използваната веднъж мая в контейнер, и да я съхраните в хладилник, докато сте готови да я заквасите отново. Ако варите редовно, можете да добавите дрождите директно върху следващата си варка. Тъй като дрождите нарастват, възможно е да ви останат излишни и да ги вложите в домашен сапун или дори маска за лице.

Въглеродният диоксид от ферментацията на бира е полезен за парникови растения - как да правим екологична бира
Въглеродният диоксид от ферментацията на бира е полезен за парникови растения

Не прахосвайте CO2

Водейки се от принципа да не похабяваме и изхвърляме нищо, можем да съхраним и въглеродния диоксид, произведен от бирените дрожди по време на първичната ферментация.

Ако изберете затворена система за ферментация под налягане с FermZilla, не само ще предпазите бирата си от ненужно окисляване, докато я кегирате, но и ще я сложите в кега леко газирана и почти готова за консумация.

Друго интересно приложение на въглеродния диоксид е просто да го разпръснете в парник за цветя или зеленчуци. Можете да съберете естествено произведения газ с помощта на балони от фолио, предназначени за хелий. Стандартна варка от 23 литра бира може да напълни около 4 обикновени балона. Така и растенията ви ще се радват на бирата, която правите.

В заключение

Устойчивото домашно пивоварство е много интересна тема и с някои лесно приложими добри практики, можем не само да намалим разходите си, но и да научим нови неща и да се залавляваме, правейки екологична бира. Основното правило е да намалим загубата на ресурси и да не изхвърляме нищо, което получаваме по време на биреното производство. Наздраве!

Select your currency
BGN Български лев
EUR Евро