fbpx

5 кита за домашна бира, с които да победим летните жеги

Posted by Екипът на Направи си бира / No comments

04.08.2022

Posted in All

Блог пост - каква бира да направим през лятото

Повечето от нас, домашните пивовари, смятаме, че всеки сезон е подходящ за бира, но когато термометърът задмине цифрата 25, ферментацията започва да се превръща в предизвикателство, а ние ставаме особено жадни.

Ако и вие като нас сте планували барбекю в двора с приятели или просто се нуждаете от освежаваща напитка край басейна, имаме няколко идеи за вас.

Какво да правим, когато лятото е в разгара си?

Разбира се, ако сте горди собственици на Ferminator или кегератор, дори помещението да е доста горещо, това няма до окаже влияние на ферментацията и ще можете да се справите с всеки стил бира. Но ако сте решили да направите домашно пиво без подобно оборудване, то можете да се насочите към видове дрожди, на които топлото време всъщност се отразява благоприятно.

Ето нашите предложения за летни варки с някои от любимите ни рецепти…

Golden Ale – златният английски ейл

Традиционният и ненатрапчив вкус на нашия Златен ейл го прави всеобщ любимец през цялата година. С нежна медена основа и микс от плодови и пикантни аромати, тази бира удовлетворява жаждата в горещите дни, а ферментацията в горната температурна граница на дрождите дава още по-богат вкус и аромат.

Това е бирата, която вече няколко години правим в класната стая по пивоварство с нашите ученици. Класически светъл английски ейл, който може да се сервира както добре охладен през лятото, така и малко по-топъл през студените месеци.

Поръчай кит Golden Ale

Boston Red Ale – нов прочит върху червения ейл

Само защото е горещо и естествено избираме по-светли бири, не означава, че трябва да забравим и любимите ни стилове с по-плътен цвят. Така например Червения Бостън ейл е особено приятен за утоляване на жаждата със своите свежи хмелени аромати върху изразена малцова основа с бисквитени и тофи нотки.

Поръчай кит Boston Red Ale

Henry’s Weizen – класически пшеничен вайс

Какво е лято без истински нежен и мек вайс, сервиран във висока чаша за радост на окото. Може би това е една от най-лесните рецепти, които да направите през лятото. Дрождите отделят естери при ферментация на по-висока температура – говорим за 27-28 °C, които са не само препоръчителни, но дори задължителни за този стил бира. Така получаваме пиво, богато на естествени аромати като банан и карамфил.

Поръчай кит Henry’s Weizen

Biere de Saison – белгийски сейсон

Традиционната белгийска бира е била именно такава – сезонна. Фермерите са добавяли различни подправки, налични според времето на годината, в което са правели това пиво. Дрождите за този стил също се радват на ферментация в по-високия температурен диапазон и ни дават лека и ароматна бира с подобна на шампанско карбонизация, в която можем да открием типичните естерни аромати.

Поръчай кит Biere de Saison

Bohemian Lager – версия с калифорнийски лагерни дрожди

И ето една типична лятна бира с едни не съвсем типични дрожди. Като поръчвате този кит, можете да си изберете между 2 вида дрожди – тези, които изискват строг контрол на температурата за долна ферментация, или специфичен калифорнийски щам за горна ферментация, който все пак ни дава свежа, лека и чиста на вкус лагерна бира.

Ако трябва да сме честни, ние не ходим на плаж без да сложим няколко кенчета от този лагер в хладилната си чанта! Сух и освежаващ вкус с пикантни билкови и флорални нотки.

Поръчай кит Bohemian Lager

Каквото и да сте планували за лятото, насладете му се подабаващо заедно с близките си. И.. наздраве!