fbpx

Как да си направя домашна

крафт бира

Много обичам да пия бира

Имам нужда от ново хоби

Искам да знам какво пия

Обичам да опитвам нови вкусове

Ако поне едно от горните твърдения е вярно за теб,

значи си на правилното място!

Направи си бира ООД е първият в България магазин за домашния пивовар.
Вече повече от ДЕСЕТ години предоставяме съвременно ноу-хау, иновативно оборудване и качествени съставки за истинска крафт бира.

Производството на жива бира в домашни условия може да се сведе до няколко основни етапа:

  1. Озахаряване на малца, промиване, варене и охмеляване.
  2. Първична ферментация.
  3. Вторична ферментация в бутилката и газировка или газиране в кег.
  4. Съхраняване и отлежаване.

В зависимост от твоето свободно време и желание можеш да започнеш от първия етап (варене на бира от малц) или да го прескочиш и да минеш направо на втория (ферментация на бира от малцов екстракт). Няма правилно или грешно! Най-важното условие е да ти доставя удоволствие и да правиш бирата, която ти харесва. И да я споделяш с приятели 🙂

Разгледай нашите стартови пакети, разработени за начинаещи пивовари без никакъв опит. С тях можеш да започнеш с минимално количество и малка инвестиция, за да опознаеш процеса.

Ето основните неща, които трябва да знаеш, за да избереш от кой метод да започнеш да си правиш бира у дома:

Варене на бира от

малц

Подходящо е за теб, ако имаш повече свободно време и обичаш да експериментираш, да изучаваш различни неща в детайли и да изпипваш това, което правиш по твоя си вкус.

Времето, което ти е нужно е около 5-6 часа работа, преди да заквасиш с бирените дрожди.

Първоначалната инвестиция за оборудване варира в зависимост дали ще вариш в голяма тенжера или предпочиташ да ползваш автоматизирана BIAB пивоварна система. Средно е между 160 и 1500 лв. Можеш допълнително да инвестираш в най-новатие Wi-Fi-пивоварни системи, кегератор за наливна бира с кегове, ферментатор за работа под налягане и камера за контрол на температурата, но не са задължителни, за да започнеш.

Резултатът е истинска крафт бира от чисти съставки с плътно тяло и богата пяна. Можеш да експериментираш със стилове бира от цял свят и да ги нагласяш според твоя вкус. Препоръчваме да започнеш с нашите китове по авторски рецепти, адаптирани към оборудването за домашни варки.

Предимството на този метод в една дума: СВОБОДАТА да правиш бирата, която обичаш да пиеш.

Оборудване и Съставки

Ферментация на

малцов екстракт

Подходящо е за теб, ако живееш забързано и нямаш много свободно време, но въпреки всичко искаш да пиеш крафт бира от качествени съставки.

Времето, което ти е нужно е около 30 минути работа, преди да заквасиш с бирените дрожди.

Първоначалната инвестиция за оборудване възлиза на 220 лв. за комплект за ферментация с включени 48 ПЕТ бутилки. С времето можеш да надградиш и дори да минеш на метода с варенето, а оборудването за ферментация ще продължиш да го ползваш.

Резултатът е крафт бира, която в пъти надминава по качество тази от масовото производство, но си ограничен от рецептата, която вече е зададена в самия екстракт.

Предимството на този метод в една дума: УДОБСТВОТО да пиеш хубава бира, която се приготвя бързо и лесно.

Оборудване и Съставки

Често задавани въпроси

Колко време отнема целият процес?
Ферментацията продължава от 7 до 10 дена, а след това трябва да отлежи 2 дена, за да се отдели утайката. Ако ще се газира в бутилката, трябва да отлежи още 2 седмици на стайна температура преди консумация, но ако се затваря в кег е готова за пиене веднага след началната ферментация.

Каква е трайността на домашната бира?
Стига да се съхранява на хладно и тъмно, неотворената бутилка с бира спокойно може да отлежава 6 месеца и повече.

Какъв е алкохолния процент?
При екстрактите обикновено се постига около 4.5 - 5.0% алкохол, но при сварената бира от малц няма ограничения - зависи от бирената мая и избрания стил бира.

Колко бира мога да си правя?
Стандартната варка е 23 литра. Една опаковка малцов екстракт също прави 23 литра.
Предлагаме китове за варене за 10 и 20 литра в обикновена тенджера, и китове за 23, 30 и 60 литра за пивоварните системи.

 

Имейл бюлетин

Запиши се в бюлетина за новини и съвети от пивовара:

Имейл адрес: